Brug pæren og spar penge på lyskontoen

Brug pæren og spar penge på lyskontoen

Brug pæren og spar penge på lyskontoen

Boligens belysning udgør cirka en femtedel af det samlede elforbrug. Men der kan være mange penge at spare ved belysningen, hvis blot man følger nogle få spareråd og gør sig nogle overvejelser omkring hjemmets belysning.

Det bedste spareråd, og som vi hører gang på gang, vil altid være at huske at slukke lyset. Et velkendt argument for ikke at slukke lyset er, at hyppig tænd/sluk forkorter pærens levetid, så det vil altid kunne betale sig at slukke det lys, du ikke bruger.

Derudover er det vigtigt at tage op til overvejelse, om husets belysning bliver brugt optimalt og om lamperne bruger de rigtige pærer. Når der skal købes nyt belysning, så køb lamper og pærer, der har en god energimærkning.

Hvis det er muligt, så sæt lysdæmper på de steder, hvor behovet for lys i løbet af dagen/året kan varierer -eksempelvis over spisebordet. Her er der i dagtimerne, når børnene skal læse lektier, måske ikke behov for et fuldt oplyst bord. Dette kan dog være tilfældet de mørke aftener, hvor spisebordet skal bruges som arbejdsbord. Ved at bruge en lysdæmper sparer du på strømmen og samtidig forlænges pærens levetid.

Står du lidt i vildrede, og ikke kan overskue at skulle skifte samtlige lamper og pærer, så er et godt sted at starte, at udskifte lyskilder de steder i huset, hvor lyset brænder mest. Alternativt kan du også skifte belysningen ud med lamper, der har indbygget LED. Eksempelvis vågelyset i børneværelset eller plafonden i entreen.

Der er stor økonomisk gevinst ved at skifte de traditionelle glødepærer ud med halogenpærer, sparepærer eller LED pærer. Glødepærer befinder sig i den dårlige ende af energimærkningen og er derfor dyre i drift og langt fra miljøvenlige. Halogenpæren er 20% mere energieffektiv end glødepæren og har dobbelt så lang levetid. Energisparepæren bruger kun en fjerdedel el i forhold til glødepæren og holder op til 15 gange så lang tid. Når du skal udskifte din glødepære med en energisparepære, så skal du være opmærksom på, hvor meget lys energisparepæren udsender i forhold til den glødepære, den skal erstatte. Vælg altid en energisparepære med lidt større lysstyrke end den anvendte glødepære. Der findes nemlig ikke energisparepærer og glødepærer med identisk lysstyrke. LED pærer er det nyeste energibesparende alternativ til glødepæren, hvor LED bruger op til 90% mindre energi. Dette er godt for pengepungen, men også for miljøet, da CO2-udslippet reduceres. Levetiden for en LED pære ligger på 25.000-50.000 timer, så med en LED pære er der langt mindre udskiftning af lyskilde.

Elforbruget på din pære kan nemt beregnes, når du kender pærens watt og hvor mange timer den lyser.  For eksempel: En 40 watt pære bruger: 40 W : 1.000 = 0,040 kilowatt (kW). Hvis pæren er tændt i 1 time er forbruget: 0,040 kW x 1 time = 0,040 kWh. Ud fra det simple regnestykke, kan du nemt få et overblik over, hvad du kan spare ved at skifte fra en glødepære til energibesparende pærer.

Med sparerådene i mente, skal du huske, at det dels er vigtigt at have den rette belysning til formålet, men også at lampen kommer til sin ret med hjælp fra den rette lyskilde.
Uanset om man vælger at udskifte sin glødepære til en energisparepære eller LED pære, så er udvalget af lyskilder meget bredt, og det er derfor nemt at finde en pære, som passer til din lampe.
Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere information og rådgivning.