KAISER Idell af Fritz Hansen

I 1936 præsenterede den tyske producent Gebr. Kaiser & Co for første gang bordlampen 6631 Luxus. Den var tegnet af sølvsmed og Bauhausdesigner Christian Dell. Lampen blev omgående en succes og har været det lige siden. I dag produceres den af danske Republic of Fritz Hansen.

Kaiser Idell 6631 Luxus bordlampe

Navnet KAISER Idell stammer fra den oprindelig producent Gebr. Kaiser & Co. og Christian Dells efternavn som laves om i retningen af ordet ide. Det er i dag et verdenskendt navn indenfor produktdesign og du har sikkert allerede hørt det omtalt mange gange.

Da den første lampe – bordlampen 6631 Luxus – blev lanceret i slut 1930’erne var den enorm innovativ på flere punkter. Kugleleddet imellem lampens hoved og stander var revolutionerende og blev dengang også hurtigt patenteret så kun producentens lamper kunne anvende denne teknik. I dag har lampen fortsat kugleleddet og det betyder at du ved at løsne og fastgøre leddet kan indstille lysets retning. En praktisk og funktionel løsning for en bordlampe.
Allerede tilbage i Christian Dells tid hos Bauhaus-skolen blev plast mere og mere populært. Det var et nyt materiale og særligt som overfladebehandling vandt det frem. Det nye materiale havde flere fordele. Blandt andet var det som overfladebelægning modstandsdygtigt og kunne derved sørge for at lampens udseende forblev intakt selv efter en mere hårdfør behandling. Plastbehandlingen hed helt præcist Bakelit og den anvendes fortsat på den ikonisk lampe den dag i dag.

Igennem tiden er flere KAISER Idell lamper kommet til. Designet fås – udover den ikonisk bordlampe – som væghængt sakselampe, gulvlampe, en anden type bordlampe og pendel. I anledningen af Fritz Hansens 60-års jubilæum for designet af de danske møbelklassikere Ægget og Svanen udgav virksomheden i 2018 også en special edition af gulvlampen med en mørkere belægning samt med detaljer i messing.

Oplev hele den historiske kollektion af KAISER Idell lamper her.

Christian Dell

Før 6631 Luxus bordlampen blev skabt nåede Christian Dell både at blive sølvsmed og fungere som mester på sølvsmedeværkstedet ved den tyske Bauhaus-skole.

I 1912 færdiggjorde han sin læretid som sølvsmed og startede kort tid efter på universitetet i Weimar hvor han studerede kunst og håndværk i et år. Da Walter Gropius i 1919 startede Bauhaus-skolen i samme by begyndte Christian Dell senere hen at studere her. I 1922 blev han mester på sølvsmedeværkstedet. Her fungerede han som lærer og underviste i håndværket samt formgivning. Allerede i 1925 afsluttede han sit virke ved Bauhaus-skolen, men fortsatte i 1926 som lærer ved kunstskolen i Frankfurt. Her blev han indtil 1933 hvor det nationalsocialistiske parti havde vundet indpas i Tyskland og forbød ham at fortsætte sit arbejde. Da 2. verdenskrig senere for alvor satte ind forblev han i Tyskland. Men han måtte ikke fortsætte sit virke som lærer eller produktdesigner. Det tredje rige fordrede en anden form for design og kunst end den som Bauhaus-designerne og dermed Christian Dell stod for. Da krigen sluttede i 1945 startede han en juvelerbutik hvor han arbejdede indtil sin pension. Christian Dell døde i en alder af 81 år i 1974.  

Allerede da Christian Dell arbejdede ved kunstskolen i Frankfurt begyndte han at tegne lamper for den tyske producent Gebr. Kaiser & Co. I 1936 stod bordlampen 6631 luxus så klar til præsentation ved en interiør- og fagmesse. Her stod det allerede klart at lampen havde en enorm designmæssig kvalitet og appel. I de efterfølgende år tiltog lampens popularitet og gjorde Christian Dell verdensberømt. I dag er han fortsat kendt som skaberen bag de ikoniske KAISER Idell lamper.

Bauhaus

Christian Dells lampedesign fremstår som et fremragende eksempel på Bauhausstilen. I forlængelse af sin store ekspertise indenfor sølvsmedeerhvervet holdte Christian Dell – lige som Bauhausskolen – af godt håndværk fremstillet i gode materialer. Skolens erklærede mål var at udbrede en modernistisk arkitekt- og designanskuelse til den brede befolkning. Alle skulle have mulighed for at bo og omgive sig med godt håndværk, gode materialer og gennemtænkt design – og netop disse tre elementer bærer Christian Dells design af 6631 Luxus bordlampen i den grad præg af.

Skolen blev grundlagt i 1919 og fortsatte indtil 1933 hvor det national socialistiske parti med Hitler i spidsen lukkede skolen. For at kunne udbrede sine design- og arkitekturtanker til alle måtte skolen tænke i det vi i dag kalder for masseproduktion. Selvom håndværket var enormt vigtigt måtte det i så grad som muligt tilpasses produktionen for at sinke omkostningerne og derved gøre produkterne tilgængelig for den brede befolkning. Det er derfor vi i dag også forstår Bauhaus-design som industrielt i sit udtryk. Nye metoder blev udviklet i denne periode indenfor produktion af blandt andet træ og metal. Det var en tid hvor industrien for alvor tog fart i Tyskland og innovationen var høj.

Selvom skolen var en læreanstalt bar den i lige så høj grad præg af at være et politisk manifest. Tanken om at udbrede sine resultater og sit virke til et bredt udsnit af den tyske befolkning byggede på en mere socialistisk eller kommunistisk orienteret tilgang end den man dengang så i Tyskland. Det var netop derfor at det national socialistiske parti forbød skolen og dens virke. Skolens særpræget designstil blev samtidig synonym med et forbudt og alt for nytænkende udtryk. God smag skulle i datidens Tyskland findes i fortiden og ikke fremtiden. Lukningen blev enden på skolen som man kendte den. Enkle af skolens lærer og lærlinge flygtede under krigen til USA hvor de senere forsøgte sig med en tilsvarende skole. Den slog aldrig rigtigt igennem på samme måde, men blev alligevel starten på et kunst- og designfakultet i Chicago. På trods af Bauhaus-skolens relative korte levetid har den indprentet sig i historien som én af de mest betydningsfulde strømninger i den kommercielle og æstetiske fortolkning og forståelse af produktdesign og arkitektur.  

Køb originalt Bauhaus-design her.