Når Le Klint slår folder

Når Le Klint slår folder

Når Le Klint slår folder

Du kender lamperne eller du kender nogen som har en, måske dig selv? Lamper fra Le Klint er ikke til at komme udenom!

Lamperne bliver produceret i Odense og de fantastiske, velkendte skærme bliver foldet i hånden. At folde en Le Klint skærm er et helt særligt håndværk, som kræver sin kvinde. Mød Foldepigerne her!
Made in Denmark

Made in Denmark

Le Klint er i det meste af verden kendt for sit helt unikke håndværk, og er blevet tildelt mange internationale hædersbevisninger. I Danmark er Le Klint Kongelig Hofleverandør, som er et prædikat, der kun tildeles få virksomheder.

Le Klint som virksomhed blev grundlagt af Tage Klint. Han var bror til den kendte danske arkitekt Kaare Klint. Kaare Klint har også designet nogle af Le Klints mest kendt og karakteristiske lamper, blandt andet den udødelige klassiker Model 101, også kendt som Frugtlygten.

Det gode håndværk, og materialer som er produceret i Danmark, er en af grundpillerne i Le Klints Brand. Foruden de håndfoldede skærme, der kommer fra Le Klints produktion i Odense, består Le Klints produkter af materiale forarbejdet af dygtige håndværkere såsom metalstøbere, glaspustere og trædrejere. Kvaliteten, og det eminente produkt, er et resultat af traditioner og teknikker, som er gået i arv fra generation til generation af specialuddannede medarbejdere.
Fra det fjerne østen

Fra det fjerne østen

Om end virksomheden Le Klint først blev grundlagt i 1943, så blev den første plisserede lampeskærm født allerede omkring år 1900. Lampeskærm blev designet og udviklet af arkitekt og civilingeniør P.V. Jensen-Klint, far til Tage og Kaare Klint. Her blev den plisserede lampeskærm fremstillet til en stentøjs-petroleumslampe og skærmen var foldet i karduspapir. P.V. Jensen-Klint gav den håndfoldede skærm en vinkelret krave på plisseringen, hvor denne krave senere hen blev et af Le Klints kendetegn.

Mens ideen om den vinkelrette plissekrave var ny, har der i østen været en lang tradition for at anvende papir til lamper. Tænk bare på rispapirlampen og lygter i papir. Desuden trækker papirfoldekunsten også spor til østen, hvor kunsten at folde papir, origami, er en ældgammel teknik. De ældste Le Klint modeller havde skærme foldet i papir, men som årene er gået, har plasticskærme vundet større indpas i Le Klint-sortimentet. Dette skyldes at plastic er mere holdbar og meget nemmere at rengøre.


Det kræver rappe fingre

Det kræver rappe fingre

Le Klints lampeskærme er lige fra starten blevet foldet i hånden af de såkaldte Foldepiger. At folde Le Klint skærme er et helt særligt håndværk; et håndværk som mange ingeniører uden held har forsøgt lavet på maskiner.

Typisk tager det en foldepige 1 år at lære selve foldeteknikkerne og derudover 2-3 år at mestre foldningen af alle Le Klints modeller. Oplæringen er ”learning by doing”, og nogle skal folde 40 skærme, andre 20, før de har lært teknikken. Men selv en garvet foldepige kan lave fejl, hvorpå skærmen bliver kasseret, for hos Le Klint er der ikke noget, der hedder anden sortering! Når sortimentet udvides med nye modeller, skal foldepigerne efteruddannes i den nye foldekunst. Hermed ender alle foldepiger med at kunne folde alt fra de klassiske plisseer som Model 1 til de bølgede folder på Le Klint 172. Det er vigtigt at alle foldepiger kan folde samtlige Le Klint modeller, da pigerne roterer mellem de forskellige pladser i foldningsprocessen, så arbejdet ikke bliver for ensformigt.

Inden det plast- eller papirmaterialet, der bruges til skærmene, kommer ind til foldepigerne, bliver der fortrykt et mønster i det. Herved har foldepigerne linjer at folde efter. Maskinen, der trykker linjerne i materialet, er specielt udviklet hos Le Klint, og består af en messingvalse, som trykker linjerne ned i materialet.
Der findes en valse til hver skærmmodel. Når materialet har fået trykt sine linjer, skæres det i mål, der svarer til skærmen, og NU begynder foldningen. Når skærmen er foldet færdig, syes den sammen på vrangen, hvorefter skærmen vendes, så syningerne ikke er synlige.
For en rutineret foldepige kan Model 101, Frugtlygten, foldes på ca 45 minutter, og skærme med et mere enkelt design, kan foldes på ca 10 minutter. Nogle skærme, eksempelvis Le Klint 195, er så avanceret, at selv den mest gæve foldepige kun kan foldet et par stykker om dagen. Efter 25 års erfaring kan en foldepige folde 9.000 skærme årligt, og har man foldet i 40 år, kan man nå op på 10.000 skærme årligt.

De fleste foldepiger har været hos Le Klint i en menneskealder, og der jokes internt i virksomheden med, at de nyansatte foldepiger ikke tages alvorlig, før de har holdt 25 års jubilæum. Fordi foldepigerne har mange års erfaring inden for deres felt, tages de med på råd, når nye skærmmodeller skal udvikles.

Men folderiet er kun en del af al det håndarbejde, som ligger bag hver lampe. Derudover er der nemlig metal-, glas- og træforarbejdningen, som er en lige så stor del af lampens magi, som skærmen.
Le Klint har igennem årene forstået dels at holde fast i stolte håndværkstraditioner, men også at forny og udvikle sit design. De har turde give unge designere chancen for at være en del af de nye og spændende kollektioner. Le Klint er derfor ikke kun en succesfuld virksomhedshistorie, men også en markant designhistorie.

Se foldepigernes fantastiske håndarbejde ”Live in action”: