Super Egg af Piet Hein


Ellipse og superæg – en form af Piet Hein

Ellipse og superæg – en form af Piet Hein

Den ikoniske form blev ikke til ved et tilfælde. Der skulle både matematiske udregninger samt et uovertruffet kunstnerisk blik til. Begge dele udsprang af Piet Heins mangeårige evne til aktivt at bruge sin fantasi. En fantasi som han tildeles besat men som også må antages at stamme fra hans mange – men ufærdiggjorte – studier. For han beskæftigede sig med noget så forskelligt som teoretisk fysik, matematik og kunsttegning. Studier som alle bidrog til hans eminente evne til at opfinde former, ordsprog, digte og tegninger samt meget mere. Hans produktion er kæmpestor og hans talent stak i mange retninger.

Køb lamper af Piet Hein her

Hans kunststudie foregik i Sverige og han tilbragte derfor en hel del tid i landet. Da Stockholm skulle anlægge et nyt torv med en rundkørsel hele vejen omkring blev Piet Hein bedt om at hjælpe. Resultatet blev superellipsen som med sin matematiske præcision er en kombination af et rektangel og en ellipse. I dag kan du se formen når du kører rundt om Sergels Torg i Stockholm. Superellipsen blev et internationalt gennembrud og gjorde ham med ét verdensberømt.

Formen blev efterfølgende patenteret og brugt til alt fra fade, borde og naturligvis lamper. Den tredimensionelle version af superellipsen blev døbt Super Egg. En form som også har lagt navn til den populære lampe. Pendlen er udformet i denne version af superellipsen og udført i hvidt opalglas. Den fås i tre forskellige størrelser og med en ledning i enten sort, hvidt eller rødt stof.

Se alle Super-Egg pendlerne her


Særligt bordet i superellipse-formen som produceres af danske Fritz Hansen er kendt. De fleste har nok allerede set bordet stå rundt omkring og måske særligt i private hjem. Hér er bordet meget populært. Bordet, lamperne samt de små gruk er nok det vi i dag husker Piet Hein allerbedst for.
Piet Hein pendel

Piet Hein pendel

Piet Hein har faktisk skabt flere pendler, men Super Egg er sandsynligvis den mest kendte. Det er den på grund af dens kendte superellipseform og fordi den er så nem at passe ind i enhver indretning. Med sin lovmæssighed og fascinerende præcision giver den din bolig et roligt udtryk. Ønsker du modspil til den klassiske hvide farve og den universale form kan du vælge versionen med en rød stofledning.

Lampen giver en god belysning i forbindelse med et spisebord eller køkkenbord. Du kan sagtens montere flere sammen da de i fællesskab vil give et balanceret og rent udtryk. De giver et diffust og bildt lys ud i rummet og er derfor ideelle som orienterende- samt stemningsskabende belysning i både køkken og spisestue.

Virksomheden bag det berømte design – som i øvrigt kun beskæftiger sig med Piet Heins tegninger – er ejet af hans søn. Den søger konsekvens at udforske de mange tegninger og sætte dem i anvendelse og produktion. Eftermælet er enormt. Piet Hein var en produktiv mand og virksomheden har derfor rigelige mængder med materiale som potentielt kan blive den næste store ting. Måske endda indenfor belysning er der en chance for at vi i fremtiden ser endnu flere smukke former fra Piet Heins hånd.

Super Egg – en genial Piet Hein lampe

At pendlen ganske enkelt er genial skyldes naturligvis den på én gang simple men alligevel meget komplekse matematiske form som Piet Hein opfandt – nemlig superellipsen. De rene linjer bidrager til et roligt udtryk som øjet kan hvile ved. At formen skaber ro har blandt andet også udmøntet sig i at den produceres i en mindre skala du har holde i hånden og derved afstresse.

Sammenlagt med pendlens fantastiske belysningspotentiale gør formen den til et must som du ikke kan komme udenom. I skærmens bund er et lille hul hvorved du kan montere lyskilden direkte i fatningen.

Køb Super Egg her