HURRA - Poul Henningsens fødselsdag!

9. september 2019
HURRA - Poul Henningsens fødselsdag!
Det er den 9. september 125 år siden den ikoniske designer, Poul Henningsen kom til verden. I den anledning har Louis Poulsen valgt en række af hans klassikere og lanceret dem i nye udgaver. Lanceringen er ikke blot en hyldest til hans ikoniske lamper, men til hans store indflydelse på hvordan mennesket er i fokus, når der designes lys.

Jubilæumsudgaver – 2019


Det er 60 år siden PH 5 Pendlen blev lanceret og det er fortsat en af de mest populære lamper verden over. Den oprindelige PH 5 måler 50 cm. i diameter, mens versionen PH 5 Mini har en diameter på 30 cm. PH 5 Mini blev lanceret i 2017 på baggrund af den store succes med den originale version. De to populære lamper PH 5 Brass og PH 5 Mini Brass, kom i 2019 i versioner med det smukke materiale, messing.

Den ikoniske PH Artichoke (Koglen) Kobber Rosa blev oprindeligt designet til Langelinie Pavillonen i København på bestilling fra ejerne af restauranten i 1958. Poul Henningsen skabte dengang lampen i massiv messing med en rosa-finish på indersiden. Kombinationen af farver og materialer gav den skulpturelle form et varmt og reflekterende lys. Louis Poulsen har valg at lancerer PH Artichoke i den originale materiale og finish i en fødselsdagsversion, der kun kan købes i 2019. Som en markering af fødselsdagen, leveres specialudgaven med PHs signatur indgraveret.

Poul Henningsen – 125 år


I 1894, den 9 septemer, blev den ikoniske Poul Henningsen født - søn af Agnes Henningsen og Carl Ewald. Nysgerrighed og lyst til livet hører til de værdier, som Poul Henningsen fik fra opvæksten. Han var tidlig begavet med en håndværksmæssig kunnen og opfindsomhed som fik indflydelse på hans designs. Som 16-årig opfandt han den selvpumpende cykel, som blev belønnet med "Det Hielmstierne-Rosencroneske legat for opfindere" og han havde dermed fået vækket lysten til at løse, praktiske problemer på en visionær måde.

Han er i dag bedst kendt for hans klassiske designs og især PH lampen, som er resultatet af hans arbejde med forholdet mellem lysstrukturer, skygger, blænding og farvegengivelse, samt hans fascination af menneskets behov for både lys og mørke.

Det startede som en irritation over lyset fra den elektriske pære – et lys, der ikke havde det varme skær som man kendte fra petroleumslampen og som havde tendens til at blænde. Fordi Poul Henningsen var lidt af en rebel, der hellere ville bryde op med traditionen end at acceptere status quo, oprettede han en tegnestue i hjemmet. Her gik i gang med at konstruere en lampe, der reducerede den ubehagelige blænding og forbedrede det elektriske lys i forhold til menneskets behov.

Derved opfandt han ikke bare en ny lampe, men et nyt system der ændrede lampens historie. Det er i dag sendt som ”treskærmsystemet” og er hele idéen bag PH Lampen.

Poul Henningsen var og er fortsat den mest betydningsfulde designer for Louis Poulsen. Ideerne bag hans ikoniske design ligger i bred grad til grund for virksomhedens belysningsprofil.


Se alle de skønne lamper fra Poul Henningsen her, hvor du også finder PH 3/2 Ravfarvet glas Gulvlampe – Limited Edition 2019 – en specialudgave, der ligesom de overstående kun er tilgængelig i 2019.