Caravaggio - Cecilie Manz

Det hele startede med en pendel. I dag har navnet Caravaggio bredt sig til også at omfatte to bord- og to gulvlamper samt en væglampe.

I 2005 lancerede Lightyears den første Caravaggio-lampe designet af danske Cecilie Manz. Den var i blanklakeret metal, med et ophæng i krom og havde en markant rød ledning. Pendlen blev designet ud fra en ambition om at sætte funktion først - den skulle give et godt lys.


Vil du nyde det gode og funktionelle lys hver dag? Se det store udvalg af
Caravaggio bordlamper, gulvlamper, pendler og væglamper lige her

Caravaggio

Det minimalistiske formsprog har - i kombination med den funktionelle belysning - sikret pendlen flere designpriser og en status som et moderne designikon. Designets fokus på funktion har betydet at lyskilden er højt placeret. Pendlens skærm skygger derved for lyset så ingen risikerer at blive blændet. Lyset falder koncentreret ned gennem skærmen og skaber et fokuseret lys. Pendlens øverste del er åben og også her kommer der lys igennem.

Det er derfor ikke tilfældigt at pendlen er døbt Caravaggio. På samme måde som den italienske maler mestrede lysteknikken clairobscur, gør pendlen det også. Den italienske barokmaler er i sine malerier kendt for sit skarpe lys der dramatisk opdeler billedet i lys og mørke. En kontrast som pendlen fra Lightyears også formår at gøre tydelig via sit koncentrerede lys. Caravaggio er en lysets mester!

Også designet er kontrastfyldt. Lampen er på samme tid feminin og maskulin. Skærmens bløde formsprog står i direkte kontrast til det rå kromophæng. Sammen med det funktionelle lys forklarer denne kontrast lampens enorme appel overalt i verden.

Cecilie Manz

Den danske designer Cecilie Manz er allerede et kendt navn indenfor produktdesign. Efter sin dimission fra Danmarks designskole i 1997 åbnede hun i 1998 sit eget studio. Herfra har hun lige siden skabt designs til hjemmet for kendte producenter. For sit arbejde har Cecilie Manz blandt andet vundet flere designpriser.

I 2005 indgik hun et samarbejde med Lightyears. En producent der specialiserer sig i belysning. På det tidspunkt designede hun den første Caravaggio-pendel. Lampen blev straks en succes og har været det lige siden. I sit design af pendlen var Cecilie Manz fokuseret på lampen som funktionel belysning. Det ses i lampens minimalistiske udtryk hvor metalskærm, ophæng og ledning udgør hele lampen. På bare få år er lampen allerede blevet en moderne nyklassiker.  

Lightyears og Fritz Hansen

Siden 2015 har Lightyears været en del af den danske virksomhed Republic of Fritz Hansen. Fritz Hansen producerer også møbler og er blandt andet kendt for sit samarbejde med store danske designere som Arne Jacobsen, Piet Hein og Poul Kjærholm. Lightyears er specialiseret i belysning og har dermed tilført Fritz Hansen endnu en produktkategori.

Selvom Fritz Hansen integrerede Lightyears i sin mangeårige produktion af design- og kvalitetsmøbler, forblev Caravaggio fortsat i produktionen. Pendlen er nemlig på alle måder en perfekt forlængelse af Fritz Hansens tradition for godt håndværk, kvalitet og udsøgt design.